Chociaż
orzechy są wysokokaloryczne, to powinnaś je spożywać, jeśli chcesz schudnąć i
mieć zgrabną sylwetkę. Wystarczy tylko kilka sztuk dziennie, a dostarczysz do
swojego organizmu wymaganą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
wspomagają odchudzanie i regulują metabolizm. Jakie orzechy warto jeść? O tym
poniżej.
8 orzechów, które wspomagają odchudzanie i nie
tylko
Orzechy
laskowe – w 100 g. ok. 640 kcal
Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Dzięki temu obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom dobrego.
Oprócz tego są bogate w witaminy E – młodości i płodności oraz B, fosfor i
magnez. Dlatego wzmacniają układ nerwowy oraz kości i zęby
Pistacje
– w 100 g ok. 589 kcal
Są bogate w potas, beta-karoten, witaminy B6,
B1 oraz antyoksydanty. Doskonale wpływają na wzrok.
Orzechy
ziemne – w 100 g ok. 560 kcal
Orzechy ziemne są inaczej nazywane fistaszkami
albo arachidowymi. Wśród odmian orzechów wyróżniają się tym, że zawierają kwasy
omega -3, -6,-9 i witaminę B3.
Dlatego są polecane w szczególności osobom aktywnym.
Makadamia – w 100 g ok. 718 kcal
Są najbardziej tłuste ze wszystkich orzechów.
Dlatego, że zawierają mnóstwo cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedz je, jeśli nie lubisz ryb.
Migdały
– w 100 g ok. 579 kcal
Migdały mają aż 1/5 przyswajalnego białka. Są też
bogatym źródłem magnezu, fosforu oraz witamin E i B2. Natomiast mają
najniższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli niezdrowych i
najwyższą błonnika. Dlatego zapobiegają zaparciom i dają uczucie sytości.
Włoskie
– w 100 g ok. 645 kcal
Polecane są kobietom w ciąży, ponieważ są bogate w
kwas foliowy. Oprócz tego zawierają też białko, L- argininę, witaminę B6
i kwas elanowy. Dlatego wspierają odporność i neutralizują substancje
rakotwórcze.
Piniowe
– w 100 g ok. 629kcal
Pinie są orzechami o bardzo delikatnym zapachu. W
odróżnieniu od innych orzechów zawierają mnóstwo cynku i witaminy K. Te Orzechy w
cudowny sposób wspierają kondycję skóry i pomagają na suchy kaszel oraz
zaparcia.
Nerkowce
– w 100 g ok. 553 kcal
Nerkowce to orzechy, które zawierają dużo
minerałów m.in. magnez, fosfor, cynk i żelaza. Są bogate też w białko. Są
najlepsze dla osób zagrożonych cukrzycą, ponieważ poprawiają wchłanianie
glukozy przez mięśnie. A to oznacza, że poprawiają wrażliwość tkanek na
insulinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz