Pomidory są wyjątkowe, ponieważ mają mnóstwo wartości
odżywczych, a do tego można je jeść pod każdą postacią. Nie tracą wartości
odżywczych w trakcie przetwarzania więc idealnie nadają się do gotowania,
pieczenia, duszenia i miksowania.
Są też bardzo smaczne, kiedy je się je na surowo. Nie
potrafię sobie bez nich wyobrazić kanapki oraz sałatki.
Poza tym, największą zaletą pomidorów jest to, że
zawierają likopen – przeciwutleniacz i barwnik. Likopen wpływa bardzo
pozytywnie na nasz organizm, ponieważ chroni przed chorobami cywilizacyjnymi,
neutralizuje wolne rodniki oraz zawiera witaminy B, C i E oraz wapń, magnez,
żelazo i potas.
Regularne spożywanie pomidorów chroni też przed rakiem
szyjki macicy oraz prostaty. Prawda, że genialne?
Dzisiaj polecam Ci przepis na zawijasa z pomidorami i
ogórkiem kiszonym.
Składniki:
·
Garść suchego makaronu wstążki z mąki
pełnoziarnistej,
·
Plaster chudego schabu,
·
Łyżka oleju,
·
½ pora,
·
Mały ogórek kiszony,
·
5 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Najpierw rozbij mięso i przypraw. Następnie ułóż w
środku ogórek i zwiń mięso w rulonik. Do naczynia żaroodpornego włóż
przekrojone pomidorki, poszatkowany por, skrop olejem i wodą. Piecz w 180
stopniach przez 40 minut.
*Jeśli chcesz wzbogacić zawijasa, dodaj
do niego żółty ser, kawałek boczku i białą cebulę. Taka wersja jest trochę bardziej
kaloryczna, ale bardzo smaczna.
P.S. Wszystkie wymienione produkty
potrzebne do przygotowania przepisu dostaniesz w sieci sklepów Biedronka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz