Nie
zawsze nasza dieta jest bogata w wystarczającą ilość witamin i minerałów. Ich
niedobór może doprowadzić do spadku nastroju, uczucia zmęczenia, chronicznego
smutku albo spowodować depresję. Jeśli odczuwasz te dolegliwości albo chcesz im
zapobiec, zadbaj o prawidłowo zbilansowaną dietę.
4
witaminy, które wpływają na poprawę samopoczucia
1.
WITAMINA B6
Zadaniem
witany B6 jest produkowanie dopaminy, serotoniny oraz kwasu
gamma-aminomasłowego. Witamina B6 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego, poprawianiu nastroju, sprawności intelektualnej, łagodzi
skutki napięcia przedmiesiączkowego. Niedobór witaminy B6 prowadzi do apatii,
może powodować depresję, problemy ze snem oraz drętwienie rąk i nóg. Witaminę
B6 znajdziesz w kaszy gryczanej, kurczaku i wieprzowinie.
2.
Witamina B9, czyli kwas foliowy
Kwas
foliowy należy do witamin z grupy B, wpływa na układ nerwowy, poprawianie
samopoczucia. Chroni organizm przed nowotworami. Niedobór kwasu foliowego może
doprowadzić do problemów z koncentracją i pamięcią, odczuwania przemęczenia,
problemów z zasypaniem, dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Poza tym
niedobór witaminy B9 objawia się również bólami głowy, kołataniem serca.
Witaminę B9 znajdziesz w produktach pochodzenia roślinnego jak: szpinak,
brokuły, szparagi, brukselka czy kapusta włoska oraz w nasionach roślin
strączkowych, kiełkach, produktach na bazie mąki z pełnego przemiału oraz
drożdże.
3.
Witamina C
Przyjmowanie
witaminy C wspiera zażywane środki antydepresyjnych. Witamina C bierze udział w
syntezie neuroprzekaźników, dzięki temu mózg lepiej pracuje. Niedobór witaminy
C objawia się osłabieniem stanu psychicznego, może doprowadzić do rozwinięcia
się depresji, obniżenia odporności, utraty apetytu oraz ogólnego osłabienia.
Produktami bogatymi w witaminę C są: cytryna, jeżyna, pomarańcza, kiwi, ananas,
grejpfrut, cebula, szpinak, kapusta, brukselka, kalafior, groszek zielony,
truskawki, maliny, pomidory, karczochy, ziemniaki, jabłka, kalarepa. Największe
ilości witaminy C, znajdują się dzikiej róży, aceroli, czarnej porzeczce,
czerwonej papryce, natce pietruszki oraz w chrzanie.
4.
Witamina D
Witamina
D jest swego rodzaju hormonem, który wpływa na pracę całego systemu biochemicznego
w organizmie. Niedobór witaminy D może spowodować cukrzycę, oporność na
insulinę, problemy z nadwagą oraz doprowadzić do depresji. Witaminę D
znajdziesz w rybach, algach, żółtku jaja oraz w warzywach liściastych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz