Nawet kiedy jesteś na diecie, możesz pozwolić sobie na
odrobinę alkoholu. Zwłaszcza w postaci dań. Ponieważ alkohol w trakcie obróbki
termicznej traci swoje właściwości i kalorie. Dzisiaj polecam galaretkę cydrową,
która ma niepowtarzalny smak… jest idealna na każdą okazję.
Deser
dietetyczny – składniki + wykonanie
Składniki:
Butelka cydru bez cukru
2 łyżki brązowego cukru
laska cynamonu
2-3 łyżki żelatyny
jabłka pokrojone w słupki
2 łyżki brązowego cukru
laska cynamonu
2-3 łyżki żelatyny
jabłka pokrojone w słupki
Zobacz też:
Wykonanie:
Najpierw podgrzej cydr z cukrem i laską cynamonu. Ale
nie dopuść do tego, aby płyn zagotował się. Następnie do gorącego cydru dodaj żelatynę.
Mieszaj ją tak długo aż się rozpuści. Kiedy przestygnie przelej do salaterek i
dodaj pokrojone w słupki kawałki jabłek. Pozostaw deser aż stężeje na 2-3
godziny.
Ooo.. podoba mi się! Super pomysł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cydr. Szczególnie ten grzany o tej porze roku. Zwykle robię go z syropem szarlotkowym. Galaretki cydrowej nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie! Nie pomyślałabym, że można tak twórczo wykorzystać cydr!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na cydr!
OdpowiedzUsuńCydr i cynamon w postaci galaretki? Muszę tego koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuń