Czy
możesz jeść chleb, kiedy jesteś na diecie. Jedni mówią, że tak, bo jest zdrowy.
Inni, że tuczy. A jak jest naprawdę.
Chleb jest zdrowy w 100% pod warunkiem, że upieczesz go sama. Bo to wcale nie jest trudne. Ten, który znajduje się w sklepach bez względu na swoją nazwę: „wiejski”, „fitness”, „staropolski” zwykle zawiera chemię. Jeśli naprawdę musisz kupić chleb ze zwracaj uwagę na etykietę. Im jest krótsza, tym lepiej.
Chleb – Jaki jest najzdrowszy?
Chleb powstaje z mąki żytniej, razowej i pszennej i na zakwasie. Kiedy odchudzasz się, jedz żytni. Bo ma 20% mniej kalorii i 4 razy więcej błonnika niż pszenny. Jeśli chorujesz na cukrzycę, wybieraj chleb razowy. Dlatego, że ma niski indeks glikemiczny i pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Natomiast chleb na zakwasie nie tuczy, ale pomaga odbudować florę bakteryjną.
Chleb – Jak sprawdzać chleb?
Wybierając chleb, zwracaj uwagę na:
·
Kolor: miękisz chleba musi mieć kolor
szarawy. Wtedy masz pewność, że jest bez dodatków.
·
Skórka: musi być twarda
·
Forma i konsystencja: Po pierwsze,
sprawdzaj jak długo chleb jest świeży. Po drugie, pamiętaj o tym, że chleb na
zakwasie jest zwarty, a krojony nie powinien mocno się kruszyć. Natomiast
razowy ma kształt foremki.
Chleb – Składniki + Wykonanie
Składniki:
·
1,5 szklanki mąki pszennej
·
½ szklanki cukru
·
80 g masła rozpuszczonego letniego
·
2 roztrzepane jajka
·
3 łyżki jogurtu greckiego
·
2-3 banany obrane i rozgniecione widelcem
·
2 łyżki sody
·
Trochę wanilii
·
½ łyżeczki cynamonu
·
½ gałki muszkatołowej
Wykonanie
Połącz wszystkie, sypkie produkty. Dodaj jajka, jogurt, banany i masło. Wyrób ciasto na jednolitą masę i przełóż do foremki. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Pokrój dopiero gdy ostygnie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz