Czym powinien wyróżniać się zdrowy obiad, który
wzmocni Twoją odporność jesienią? To jasne. Powinien być przygotowany z
sezonowych warzyw, które zawierają komplet witamin i minerałów. Oto przepis na
zupę dyniowo-kokosową, którą ugotujesz w 25 minut.
Zupa
dyniowo – kokosowa – cudowne połączenie
Dynia jest nazywa królową jesieni, dlatego w tym
okresie najczęściej pojawia się na naszych stołach. Nie przez przypadek, ale
dlatego, że daje nam naprawdę duże możliwości kulinarne. Możesz z niej zrobić ciasta
placki i słodkie zapiekanki, to wszystko na co masz tylko ochotę. A nawet dodać
ją do sałatek.
Wreszcie – możesz zrobić z niej naprawdę pyszną
zupę. Jeśli znudziły Ci się wszystkie znane przepisy, wypróbuj zupę
dyniowo-kokosową od Tomka Woźniaka. Zupa jest lekka, sycąca, a do tego
przyśpiesza odchudzanie.
Zupa
dyniowo – kokosowa – niezwykle zdrowa
Dynia jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera tylko
32 kcal + 6 g błonnika. Ma też komplet witamin i składników mineralnych.
Dlatego wzmacnia system immunologiczny, działa też na organizm odkwaszająco. Powinna
pojawić się w Twojej diecie, również wtedy, gdy uwielbiasz jeść mięso i jajka
ugotowane na twardo.
Bazą zupy dyniowo- kokosowej jest mleko kokosowe. Dzięki temu, że zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze ( MCT) działa antybakteryjnie, antygrzybicznie. Spokojnie mogą jeść je nawet osoby, które są uczulone na laktozę.
Ostatnim bardzo zdrowym i ważnym składnikiem zupy dyniowo- kokosowej jest kolendra. Kolendra przyśpiesza metabolizm. Bogata jest też w witaminy: C, B1, B2, PP i minerały m.in. żelazo. Nadaje zupie niezwykle orientalny smak.
4 przepisy na kosmetyki z dyni znajdziesz tutaj
Zupa
dyniowo-kokosowa – składniki + wykonanie
Składniki:
- Dynia piżmowa lub makaronowa – 1kg
- kawałek imbiru – najlepiej wielkości kciuka
- Oliwa – 6 łyżek
- sól i pieprz
- 0,5 l mleka kokosowego
- pęczek kolendry
Wykonanie:
Umyj dokładnie dynię, usuń pestki i pokrój w
kostkę ok. 1-2 cm. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie
rozgrzej oliwę i podsmaż dynię oraz imbir. Zadbaj o to, żeby nie przywarły do garnka.
Smaż je przez 5-7 minut. Zalej warzywa wodą ok. 1,5 li gotuje przez 20 minut –
aż staną się miękkie. Odcedź dynię z imbirem i zblenduj. Dodaj mleko kokosowe,
przypraw solą i pieprzem. Zbleduj całość aż uzyskasz gładką konsystencję.
Przelej zupę do garnka i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dodaj kolendrę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz