Masz
niewiele czasu, dlatego chciałabyś zrobić pyszny i syty obiad w 5 minut. Tylko,
że tak się nie da. Aby wydobyć głębię smaków, musisz poświęcić więcej czasu niż
na zaparzenie zupki chińskiej. Oto krem pomidorowy, dzięki któremu możesz zastąpić
drugie danie z powodzeniem.
Krem
pomidorowy – doskonały na odchudzanie
Pomidor jest bardzo uniwersalnym warzywem. Do tego niskokalorycznym bo 80 g, znajduje się tylko 19 kcal. Pomidor ma też niski indeks glikemiczny, bo wynosi 15. Dlatego mogą go jeść osoby, które chcą schudnąć i diabetycy. Oprócz tego pomidor zawiera jest skarbnicą witamin: C, minerałów m.in. potasu i przeciwutleniaczy: likopenu. Dlatego krem pomidorowy, który proponuję jest bardzo zdrowy.
Krem pomidorowy – składniki + wykonanie
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml pasty pomidorowej
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka wody
- pieprz i sól
Wykonanie:
Podsmaż czosnek oraz cebulę na oliwie w garnku. Następnie dodaj szklankę wody i pastę pomidorową. Duś przez 15 minut. Upraż pestki dyni i słonecznika osobno, najlepiej na suchej patelni. Poczekaj ok. 2-3 minut. Przypraw solą i pieprzem i zblenduj. Przelej krem do kubka i polej obfitą porcją pestek i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz