Chcesz
schudnąć? Więc musisz jeść. Nawet kiedy trenujesz powinnaś zjadać posiłki,
które dostarczą dużo energii. To naprawdę ważne. Oto przepis na łososia na
frytkach marchewkowych – pyszny obiad, który przyśpieszy Twoje odchudzanie.
Łosoś
na frytkach marchewkowych – Kwasy pozytywnie nienasycone
Ryby są bardzo ważnymi składnikami naszej diety. Bo
zawierają kwasy nienasycone: omega-3 i omega-6. Jeśli nie popełnisz tego samego
błędu co większość ludzi i zaczniesz jeść ryby regularnie to przynajmniej
ograniczysz ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz obniżysz poziom złego cholesterolu.
Wesprzesz pamięć i koncentrację. Unikniesz alergii oraz częstych stanów
zapalnych. Wzmocnisz układ odpornościowy, odżywisz włosy, skórę i paznokcie. Lista
korzyści, jakie daje spożywanie kwasów pozytywnie nienasyconych jest naprawdę
długa.
Łosoś
na frytkach marchewkowych – przyśpiesza odchudzanie
Czy wiesz, że kwasy nienasycone nie tuczą? A
osoby, które jedzą je w odpowiednich proporcjach są o 25% szczuplejsze niż te,
które zjadają tyle samo kalorii, ale nie dostarczają kwasów nienasyconych w
odpowiedniej proporcji. Dzieje się tak, ponieważ łagodzą uczucie łaknienia i
poprawiają spalanie kalorii.
W jakiej proporcji powinnaś spożywać kwasy
nienasycone? Według profesora Umberto Veronesiego, światowej sławy onkologa
optymalną proporcją omega-6 do omega-3 jest 5-6:1. A zatem na 5-6 łyżeczek
kwasów omega 6 potrzebna jest jedna łyżeczka omega-3.
Łosoś
na frytkach marchewkowych – inne produkty
Kwasy nienasycone znajdziesz też w innych
produktach: kawiorze, oleju z łososia, tuńczyku, oleju z wątroby dorsza,
sardeli, śledziu, makreli, dzikim łososiu, łososiu hodowlanym, oleju z orzechów,
oleju lnianym, oliwie, oleju rzepakowym. Źródłem kwasów nienasyconych są też:
siemię lniane, orzechy włoskie brazylijskie, szpinak i inne rośliny zielone.
Łosoś
na frytkach marchewkowych – składniki + wykonanie
Składniki:
- Filet z łososia – ok. 160g
- Duża marchewka – 2szt
- Papryka czerwona – 1 szt
- Przecier pomidorowy bez soli – 1 łyżeczka
- sok z cytryny
- Starta skórka cytryny ok. 1/4
- Oliwa z oliwek – ok. 0,5 łyżeczki
- świeży tymianek – 5 gałązek
- Pieprz do smaku
Wykonanie
Zawiń łososia oraz tymianek we folię do pieczenia
i piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie obierz marchew i parują ją aż
zmięknie. Pokrój na grube frytki, przełóż na blachę do pieczenia i zapiecz je w
temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyłóż paprykę na blachę do pieczenia i
piecz w 200 stopniach, do momentu, kiedy skórka całkowicie zrobi się czarna.
Wyciągnij ją, przełóż do miski, szczelnie zawiń i poczekaj aż wystygnie. Wtedy
wyciągnij z niej gniazda nasienne i obierz ze skórki. Całość przełóż do
blendera, dodaj skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i dopraw
pieprzem. Rozdrobnij do uzyskania jednolitej masy.
Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy: „Kuchnia
fit2”
W życiu bym nie pomyślała, że można zrobić frytki z marchewki. Muszę koniecznie to przetestować, bo brzmi bardzo smakowicie. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDobrze piszesz, ludzie myślą, że schudną dzięki głodówce, a tu wystarczy jeść mądrze! Nie jem ziemniaków, więc frytki z marchewki są na moim stole regularnie :)
OdpowiedzUsuń