Alkohol
podkreśla smak potraw. Sprawia, że są bardziej wyraziste: soczyste, puszyste. A
nawet kruche. Jeśli do potraw dodasz zioła, alkohol wydobędzie z nich to, co
jest najzdrowsze.
5 powodów, które udowodnią Ci, że możesz pić alkohol, kiedy jesteś na dieci
Jak szybko schudnąć jesienią i uniknąć przeziębienia i grypy
Stek
w winnym sosie – składniki + wykonanie
Składniki:
- 2 plastry rostbefu po 160g
- Duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu wołowego
- szklanka czerwonego wina ok. 200 ml
- sól i bazylia
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Najpierw rozgrzej oliwę na patelni. Następnie
zrumień steki po obydwu stronach. Zdejmij je z patelni, a w ich miejsce wrzuć
cebulę, pokrojoną w kostkę i czosnek. Smaż ok. 5 minut. Dodaj mąkę, bulion, sól
i bazylię. Doprowadź do wrzenia i dodaj zioła. Odczekjaj 5 minut i duś steki na
małym ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Stek w sosie winnym
najsmaczniejszy będzie, jeśli podasz go z puree ziemniaczano – selerowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz