Czy długo zastanawiałaś
się, jak szybko schudnąć? Ile razy planowałaś
odchudzanie? Zacznij odchudzać się jesienią. Zamień dotychczasową dietę na odchudzającą dietę rozgrzewającą, która
doda Ci skrzydeł. Co jeść, aby schudnąć? Jak jeść, żeby mieć więcej energii i
uniknąć objawów grypy albo
przeziębienia?
Odchudzająca dieta
rozgrzewająca powinna zawierać więcej zdrowych kalorii, witamin, minerałów i
mieć ciepłe posiłki. Dlatego, że w sezonie jesienno-zimowym organizm potrzebuje
więcej energii: Musi się rozgrzać i utrzymać odpowiednią temperaturę ciała oraz mieć sprawny układ odpornościowy by zwalczać skutecznie
infekcje, które powodują objawy grypy i
przeziębienia.
1. Niezbędne produkty w odchudzającej diecie rozgrzewającej
Odchudzająca dieta jesienią
powinna zawierać produkty, które wspierają naturalne wzmocnienie odporności organizmu oraz produkty rozgrzewające:
- Cytrusy m.in. grejpfruty i pomarańcze – zawierają witaminę C, która pomaga rozprawić się z bakteriami.
- Czosnek niedźwiedzi albo pospolity – posiada właściwości antybakteryjne
- Cebula – zawiera witaminy C i B oraz olejki eteryczne, dlatego powstrzymuje rozwój infekcji i przyśpiesza zwalczanie choroby
- Marchew –zawiera beta-karoten, witaminy A i C oraz minerały: sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu. Wzmacnia naturalną obronność organizmu.
- Miód – zawiera witaminy z grupy B, ma właściwości bakteriobójcze, antywirusowe i chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji.
- Jajka – zawiera białko potrzebne do budowania każdej komórki również odpornościowej oraz witaminy A, E, K oraz sporo cynku, selenu, magnez, wapń, żelazo i potas. Mobilizuje białe krwinki do większej pracy.
- Natka pietruszki – zawiera wiele żelaza, które wpływa na zwiększenie liczby przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Tłuste ryby morskie – zawierają kwasy omega – 3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.
2. Posiłki w odchudzającej diecie rozgrzewającej
Kiedy będziesz odchudzać
się jesienią, zaplanuj przynajmniej 5 posiłków co 3-4 godziny, w tym 2 ciepłe –
I śniadanie i obiad. Doskonałymi propozycjami na śniadania energetyczne są:
jajka smażone bez bekonu i tłuszczu, ciepła kasza jaglana z gotowanymi jabłkami
albo płatki owsiane z owocami i rodzynkami.
Z kolei, pomysłami na obiad są ciepłe, rozgrzewające zupy z warzyw korzennych – pora, selera, marchwi czy buraków.
Z kolei, pomysłami na obiad są ciepłe, rozgrzewające zupy z warzyw korzennych – pora, selera, marchwi czy buraków.
Dzięki bogato skomponowanym posiłkom, nie będziesz
odczuwać napadów głodu i unikniesz rosnącego apetytu na słodycze.
3. Napoje w odchudzającej diecie rozgrzewającej
W sezonie jesienno-zimowym,
pij jak najwięcej herbat owocowych m.in. malinowej, z bzu czy lipy. Wybieraj
herbaty z dodatkiem przypraw korzennych – imbiru, cynamonu i goździków.
Dlatego, że skutecznie rozgrzewają organizm.
4. Połącz odchudzającą dietę rozgrzewającą z aktywnością fizyczną
Jeśli chcesz szybko schudnąć, połącz dietę, która
zawiera co najmniej 1500 kalorii z aktywnością fizyczną. Dzięki temu sprawisz,
że Twój metabolizm przyśpieszy . W rezultacie szybciej spalisz tkankę
tłuszczową. Doskonałym pomysłem na aktywność fizyczną jesienią są spacery,
które trwają przynajmniej 30 minut w ciągu dnia. Spacery sprzyjają dotlenieniu
mózgu i poprawiają samopoczucie.
Inne sposoby na zwalczenie grypy i przeziębienia, znajdziesz tutaj
Inne sposoby na zwalczenie grypy i przeziębienia, znajdziesz tutaj
Podsumowując
Kiedy chcesz szybko schudnąć jesienią staraj się
jeść regularnie, przynajmniej 5 posiłków dziennie. Posiłki muszą być tak
skomponowane, aby były urozmaicone – bogate w witaminy oraz minerały. Dzięki
temu wzmocnisz naturalną odporność
organizmu i zwiększysz energię.
Co sądzisz o tym artykule?
Czy masz inne pomysły na to, aby schudnąć jesienią? Podziel się swoją opinią
jesienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz