Z czym
kojarzy Ci się świąteczny deser dietetyczny? Mi z pysznym i aromatycznym
piernikiem o niepowtarzalnym smaku korzennym. Idealnym na deser do świątecznej
kawy. Oto przepis na biszkopt piernikowy.
Składniki :
- 2 żółtka
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 3 / 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka
- szczypta soli
- 200 ml kremówki
- 100 g dżemu wiśniowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Najpierw
rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie żółtka utrzyj
z cukrem, dodaj z roztopionym masłem i ubij na puszystą pianę. Dodaj mąkę
przyprawy proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Delikatnie łyżkę po łyżeczce przekładaj pianę do masy na ciasto. Na koniec
przełóż do formy prostokątnej albo kwadratowej o wymiarach: 15x15cm.
Przepis pochodzi od Tomka Woźniaka
Jaki fajny, prosty przepis. Muszę wypróbować na święta :D
OdpowiedzUsuńPiekłaś? Brakuje tu zdjęć, czy tylko mi się nie załadowały?
OdpowiedzUsuń