Latest News

Polecam

Sposoby na udanego łososia



Sposoby na udanego łososia


Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, bardzo chętnie wybieraną przez profesjonalnych kucharzy, jak i domowych amatorów. Co prawda, jest to jedna z ryb droższych, jednakże jednocześnie niezwykle smacznych i bogatych w kwasy DHA i Omega-3, tak ważne dla naszego zdrowia.

Wiele osób twierdzi, że bardzo trudno jest zepsuć łososia. Oczywiście, aby danie było udane i wartościowe oraz pożywne, należy zawsze wybierać łososia dziko żyjącego. Te hodowlane są często karmione sztucznymi karmami, które szkodzą naszemu zdrowiu. Taka ryba niestety nie ma wartości odżywczych. Łosoś dziki różni się przede wszystkim, znacznie bardziej intensywną barwą. Jest niestety nieco droższy od tego hodowlanego, jednak nie warto oszczędzać w takiej sytuacji na jedzeniu.

Osoby, które mają dostęp do najświeższego łososia, często przyznają, że najsmaczniejszy jest on na surowo. Taką rybę, zaraz po złowieniu i podzieleniu na filety, soli się obficie jeszcze na kutrze. Można ją swobodnie jadać przez kilka dni. Najlepiej łosoś smakuje wówczas z dodatkiem dużej ilości koperku, świeżo mielonego pieprzu i skropiony sokiem z cytryny. Większość osób podaje go z pieczywem posmarowanym dobrej jakości masłem. Świeży łosoś dobrej jakości, w ogóle nie wydziela z siebie zapachu ryby, co dziwi wiele osób.

Innym daniem, w którym podaje się łososia również w wersji na surowo, jest oczywiście znane na całym świecie sushi. Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, ponieważ prezentuje się okazale z uwagi na swój kolor i jednocześnie pasuje smakowo do różnego rodzaju dodatków. Najczęściej łączony jest on w sushi z ogórkiem świeżym, z rzodkwią, serkiem Philadelphia, majonezem, czy też innymi składnikami, jak awokado, marchewka oraz koniecznie pikantna pasta wasali. Większość osób wybiera zazwyczaj zestawy sushi, w których znajduje się przynajmniej kilka kawałków z łososiem.

Osoby, które nie jadają surowych ryb, z obawy przed zakażeniem się bakteriami na nich występującymi, mogą bez problemu wypróbować sushi również z łososiem wędzonym, który nabiera specyficznego, bardzo przyjemnego aromatu. Jeżeli ktoś decyduje się zaś podać łososia jako danie obiadowe, jest on niezwykle prosty w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podzielony na ładne porcje, obficie posypany solą i świeżo młotkowanym pieprzem. Takiego łososia kładzie się na lekko posmarowanej dobrej jakości tłuszczem patelni i z każdej strony smaży maksymalnie po trzy minuty. Nie można tego robić dłużej, ponieważ ryba zrobi się po prostu sucha i niesmaczna. Najlepiej, żeby łosoś był w środku różowy i wilgotny. Wówczas smakuje idealnie. Wiele osób decyduje się również na obtoczenie łososia przed smażeniem na patelni w czarnym sezonie. Wówczas prezentuje się on spektakularnie.

Łosoś nie wymaga wielu dodatków. Warto po usmażeniu lub upieczeniu, skropić go odrobiną soku z cytryny, który wydobędzie z niego aromat. Poza tym, można go podawać w towarzystwie sałatek ze świeżych warzyw. Niekiedy szefowie kuchni decydują się na podanie łososia również z sosem, na przykład holenderskim. Wówczas jest to danie cięższe. Ryba ta polecana jest przez wielu dietetyków jako idealne mięso, dostarczające mnóstwa wartości odżywczych i jednocześnie walorów smakowych.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja wTwojejKuchni.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kontakt

Tags

Anna Lewandowska bieganie biustonosz sportowy Błonnik buty sportowe Cheat day CPM cukrzyca ćwiczenia ćwiczenia na boczki ćwiczenia na płaski brzuch deser dietetyczny diet by Ann Dieta dieta po rzuceniu palenia dieta 1000 kcal dieta bananowa dieta bezglutenowa Dieta Dash Dieta Dukana Dieta Ewy Chodakowskiej dieta Gacy Dieta ketogeniczna dieta kopenhaska dieta lekkostrawna dieta na alergię na gluten dieta na ataki migreny dieta na boczki dieta na cekalię dieta na objawy PMS dieta na obrzęki dieta na pajączki dieta na PCOS Dieta na płaski brzuch dieta na żylaki Dieta Odchudzająca Dieta OXY dieta po kontuzji dieta pudełkowa dieta trzustkowa Dieta tygodniowa dietetyczny obiad DIY domowe sposoby na grype efekt efekt afterburn featured fit grypa gym Hoshimoto kalorie Kcalmar kłopoty z głową kobieta kontuzje kosmetyki eko kosmetyki naturalne kostka rosołowa skład lifestyle macierzyństwo masaż Mel B Motywacja nadczynność tarczycy narciarstwo naturalna kostka rosołowa nawilążanie niedoczynność tarczycy niezdrowa dieta obwisła skóra Oczyszczanie z toksyn odchudzanie Odchudzanie Dieta na płaski brzuch olej kokosowy outodoor peeling kawowy PPM Przepis przepis fit Przepis fit Dieta Ewy Chodakowskiej przepis ftkostka rosołowa przeziębienie przygotowanie do ciąży przyprawy Raw Food slow food sport superfoods suplementy diety Surowa dieta Szybka Dieta Szybkie Odchudzanie tarczyca testy fit trening Trening Dieta Ewy Chodakowskiej uraz nogi zakwasy zakwaszenie organizmu zaparcia zdrowa dieta zdrowie zdrowy styl życia zestawy treningowe zęby

Popularne posty