Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności u osób, które chcą szybko pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Czy stosowanie jej bez konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem jest bezpieczne? Jakie ma zastosowanie i jakie są jej założenia? O tym podpowiadamy poniżej.
Mało kto wie, że dieta ketogeniczna należy do planów żywieniowych leczniczych. Ma zastosowanie w leczeniu niektórych chorób: padaczki lekoopornej u dzieci, zespołu Retta, zespołu Dravena oraz stwardnienia guzkowatego. Dieta ketogeniczna ma też działanie odchudzające. Doskonale nadaje się do zmniejszenia objawów: cukrzycy oraz umożliwia pozbycie się nadciśnienia.
Dlaczego warto stosować w trakcie redukcji masy ciała?
Dieta ketogeniczna polega na zwiększeniu podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu ilości węglowodanów. Dlatego zakłada jedzenie posiłków, w których aż 80 -90% stanowią tłuszcze, natomiast białko oraz węglowodany tylko 10 -20%. W efekcie organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości energii z węglowodanów, które traktuje jak paliwo i zaczyna szukać innych, którymi są tłuszcze. Dochodzi do procesu ketozy, czyli rozpadu tłuszczów. To sprawia, że zostaje zahamowane uczucie głodu.
Co to jest proces ketozy?
Ketoza jest stanem podczas którego organizm pozyskuje energię z tłuszczów, a nie cukrów. W stanie ketozy są produkowane w wątrobie ciała ketonowe, które powstają w wyniku obniżenia insuliny oraz rozpadu tłuszczu, który jest zgromadzony w komórkach ciała.
Jakie zalety ma dieta ketonowa?
Ze stosowaniea diety ketogenicznej wynika sporo korzyści m.in.:
· reguluje wydzielanie insuliny,
· wspomaga leczenie insulinoodporności,
· wpływa na ograniczenie apetytu na słodycze,
· pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych
· umożliwia spalenie tkanki tłuszczowej,
· usprawnia pracę serca, nerek oraz pozostałych narządów,
· obniża ciśnienie krwi,
· zmniejsza poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi,
· pomaga w leczeniu bólów głowy oraz zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami snu.
Jakie ma wady dieta ketogeniczna?
Chociaż dieta ketogeniczna jest uważana za jedną ze skuteczniejszych diet, to jej największą wadą jest to, że konieczne jest jej restrykcyjne przestrzeganie. Osobom początkującym ogromną trudność może sprawić także komponowanie posiłków. Warto wspomnieć również o tym, że dieta ketogeniczna jest jedną z najbardziej ubogich w składniki mineralne oraz odżywcze. Dlatego, że znacząco ogranicza spożywanie warzyw i owoców. Stosowanie jej bez konsultacji z lekarzem może doprowadzić do kwasicy ketonowej i wywołać powstanie kamieni nerkowych.
Jakie produkty są wskazane podczas stosowania diety ketogenicznej?
W trakcie stosowania tego planu żywieniowego wskazane jest przygotowywanie posiłków z:
· mięsa – wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu, jagnięciny. Ważne jest to, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu;
· ryb oraz owoców morza – łososia, makreli, tuńczyka, śledzia, dorsza, krewetek, krabów, homarów, małż;
· zdrowych tłuszczów – nasyconych (czerwone mięso, jajka, masło, olej kokosowy, olej MCT); jednonienasyconych (smalec, boczek, tłuste ryby, oliwa z oliwek, olej z awokado, orzechy, nasiona chia); oraz wielonasyconych: ryby takie jak łosoś lub makrela, orzechy, awokado, olej lniany, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
· produktów mlecznych: masła, jogurtu greckiego, wszystkich rodzajów śmietany, twaroga oraz serów: Ricotta, Mascarpone, Cheddar, Parmezan, Brie
· Warzyw o niskim poziomie węglowodanów: zielonych liści, takich jak jarmuż, szpinak i różne rodzaje sałaty, kapusty, brokułów, kalafiora, ogórka, cukinii, bakłażana, papryki, grzybów, cebuli.
· Dozwolone jest picie herbaty oraz kawy, jak i wody.
Jakich produktów należy unikać podczas stosowania diety ketogenicznej?
W trakcie stosowania diety ketogenicznej nie należy spożywać produktów zawierających cukier, a więc wszelkich słodyczy, skrobię oraz niezdrowych tłuszczów, w szczególności TRANS. Należy także zrezygnować z: ziemniaków, batatów, kukurydzy, dyni, buraków i innych warzyw korzeniowych oraz bananów, jabłek, gruszek, śliwek, melonów. Niedozwolone jest także picie alkoholu i napojów słodzonych.
Jak możesz sprawdzić czy jesteś w stanie ketozy?
Do sprawdzenia, czy jesteś w stanie ketozy, możesz wykorzystać kilka metod. Najprostszą są testy paskowe, które pozwalają zbadać zawartość ketonów w moczu. Możesz również rozpoznać stan ketozy, jeśli przeprowadzisz badania krwi albo wykonać test oddechu. Jednak ta metoda nie należy do najdokładniejszych.
Czym jest keto adaptacja?
Rozpoczęcie diety ketogenicznej jest nazywane adaptacją do ketozy. Trwa od 2 do 4 tygodni, jednak zalecane jest przeprowadzanie jej około 4 tygodni. W tym okresie należy zredukować węglowodany o 20g natomiast białka o 1-1,5g na kilogram masy ciała. Z kolei pozostała część zapotrzebowania energetycznego powinna pochodzić z tłuszczów. Podczas keto adaptacji należy spożywać wszystkie produkty, które mają wysokie wartości odżywcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz