Czy planujesz przejść na dietę, ale zastanawiasz się nad tym, czy w ogóle powinieneś jeść mięso? A może słyszałeś, że mięso czerwone szkodzi? W tym artykule podpowiem Ci, czy mięso jest szkodliwe i czy możesz jeść je, kiedy trenujesz.
Mięso czerwone
Mięso czerwone ma ok. 20% tłuszczu mniej niż kilka lat temu. Zawiera korzystny dla naszego zdrowia tłuszcz nienasycony. Wołowina jest źródłem CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego. Dzięki temu wpływa na redukowanie tkanki tłuszczowej. Działa ochronnie na mięśnie. Zawiera również ok. 15 – 20g białka w 100g oraz dostarcza niezbędnych aminokwasów. Obecne są także w niej witaminy z grupy B: B6, B12, które wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek oraz dotlenienie mięśni. Wołowina jest bogata także w l-karnitynę, która zapewnia wytrzymałość oraz regenerację po wysiłku fizycznym. Ma też więcej przyswajalnego żelaza od drobiu.
Białe mięso
Drób jest doskonałym źródłem cynku, który jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za wspieranie układu odpornościowego. Zawiera także witaminę PP, czyli niacynę , która wspiera pracę układu nerwowego oraz pokarmowego. W składzie znajdziesz trochę żelaza, odrobiny selenu i niewiele witamin z grupy B. Podczas smażenia białe mięso apetyczniej pachnie. W porównaniu do wołowiny to łatwiej się je gryzie oraz kroi. Zaletą mięsa drobiowego jest również to, że jest łatwostrawne, dlatego spożywanie go jest polecane w porach około treningowych. Białe mięso jest też polecane także na kolację.
Nadal masz wątpliwości?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz