Czy słodzisz kawę albo herbatę? Może zrezygnowałaś ze słodzenia, bo cukier szkodzi i ma aż 384 kalorie w 100 g? Jeśli jesteś łasuchem, zastąp biały cukier i słodycze miodem. Mimo że miód ma około 320 kalorii w 100 g, to jest naturalnym i zdrowym produktem. Będziesz z niego zadowolona.
Miód jest pyszny. Ma też mnóstwo właściwości zdrowotnych: przyśpiesza odchudzanie, działa antybakteryjnie, wzmacnia serce, poprawia trawienie, działa przeciwbiegunkowo, obniża ciśnienie krwi tętnicze, jest dobry na przeziębienie, działa odprężająco, nasennie i pobudza do pracy.
Miód wpływa też na urodę. Jak działa? Wygładza skórę, regeneruje ją, odżywia i
łagodzi stany zapalne. Działa też antybakteryjnie. Dlatego pomaga w
walce z trądzikiem.
Dlaczego
działa tak skutecznie na organizm?
Miód jest
naturalnym produktem, który nigdy się nie psuje. Do tego zawiera
witaminy C i B w śladowej ilości, łatwo przyswajalne węglowodany, które dodają
energii naszemu ciału oraz umysłowi.
Zawiera też Inhibinę, która działa bakteriobójczo oraz
acetocholinę, która wspomaga układ krążenia i serce. Miód ma też sporo
minerałów, czyli magnez, cynk, żelazo i wapń.
Pamiętaj o tym,
że czysty miód jest bezpieczny dla zębów. Dlatego, że zawarty jest w nim
nadlenek wodoru.
Jakie
są rodzaje miodu?
W zależności od tego, z jakiego surowca jest
produkowany miód, dzielimy go na:
- Spadziowy – składający się z soków roślin, wydzielin pasożytujących na drzewach mszyc i grzybów,
- Nektarowy – powstaje z nektaru kwiatów
- Mieszany – spadziowo-nektarowy i nektarowo-spadziowy.
Jaki
miód wzmacnia odporność?
Jeśli chcesz
wzmocnić odporność, wybieraj miód ciemniejszy. Dlatego, że zawiera więcej
przeciwutleniaczy: biozwiązków, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych
rodników.
Jak
sprawdzisz, że masz naturalny miód?
Dowiesz się, czy miód, który masz w domu, jest
naturalnym, kiedy wykonasz prosty test. Nabierz miód na łyżeczkę i sprawdź, jak
ścieka na talerzyk. Jeśli
ścieka równomiernie, nie rwie i tworzy stożek, to oznacza, że masz naturalny
miód.
To, jaki masz miód określisz po smaku. Próbując
naturalny wyczujesz, że ma słodki smak, a po chwili lekko drapie w gardle.
Pamiętaj o tym, że każdy dobry miód po 3-4 miesiącach
od zebrania musi się skrystalizować. Jeśli tak się nie dzieje, to oznacza, że
został podgrzany do bardzo wysokiej temperatury albo „podrasowany”.
Oto
6 sposobów na wykorzystanie miodu w kuchni
- Pij rano szklankę wody letniej z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny – pomaga w odchudzaniu. Najlepiej pij ją na czczo. Wspomaga odchudzanie.
- Łyżeczka miodu z jogurtem – doskonała na kolację syci.
- Łyżeczka miodu + bakalie + musli – tak zrobisz batonika, który doda Ci energii.
- Dodaj łyżeczkę miodu do naparu z aronii, dzikiej róży albo bzu – poprawisz trawienie.
- Miód z kromką razowca – doda Ci energii.
- Podgrzej piwo korzenne, dodaj 2 łyżeczki miodu, gałkę muszkatołową i goździki – doskonale rozgrzewa.
Dla
kogo miód nie jest zalecany?
Z korzystania z miodu zrezygnuj, jeśli masz cukrzycę
albo Twoje dziecko nie ukończyło jeszcze roku. Dlatego, że mogą znajdować się w
nim niewielkie ilość bakterii, na które maluchy jeszcze się nie uodporniły.
Na
koniec słów kilka…
Miód jest naturalnym produktem, który się nie psuje.
Dzięki szerokim możliwościom zastosowania możesz go używać w kuchni, kosmetyce.
Stosuj miód, zwłaszcza kiedy odchudzasz się, bo przyśpiesza odchudzanie.
Pytanie
do Ciebie?
Co sądzisz o tym artykule? Czy znasz inne możliwości
wykorzystania miodu? Podziel się swoją opinią w komentarzu na Facebooku.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń