Sałatka z kopru
z jajkiem jest naprawdę smaczna i ma wiele zdrowotnych właściwości, które
zawdzięcza jajkom. Przekonaj się sama.
Jajka –
właściwości i kalorie
Niezależnie od tego, w jakiej postaci jesz je, dostarczają Ci wiele
cennych substancji odżywczych. Dlatego, że są bogate w całkowicie przyswajalne
białko, aminokwasy, witaminy z grupy A, D, E, K, B oraz minerały: fosfor, chlor,
potas, sód, łatwo przyswajalne tłuszcze. Dzięki temu jajka są zdrowe nawet dla
osób, które nie jedzą mięsa. Ugotowane jajko zawiera ok. 155 kcal na 100g,
Jajka – Indeks glikemiczny
Jajka mają indeks glikemiczny o wartości 0. Tak niski indeks glikemiczny, sprzyja szybkiemu odchudzaniu i utrzymaniu
prawidłowej masy ciała.
Jajka –
najlepiej przyswajalne
Jeśli chcesz, aby Twój organizm doskonale przyswajał jajko, ugotuj je
tak, aby białko było ścięte, a żółtko miało półpłynną konsystencję. Kiedy
chcesz usmażyć jajko, zrób to najlepiej na oleju rzepakowym, ponieważ ten
tłuszcz najlepiej znosi podgrzewanie.
Lubisz jajka? Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jadła je codziennie.
Jednak jedz je wtedy w towarzystwie warzyw, ponieważ jajka mogą zakwaszać
organizm. A z kolei, warzywa mają właściwości zasadotwórcze.
Jajka – jak się
z nimi obchodzić
- Myj jajka przed spożyciem, ale nie włożeniem do lodówki, bo uszkodzisz naturalny filtr ochronny,
- Umyte jajko zjedz w ciągu tygodnia Zanim wbijesz je do garnka, zanurz we wrzątku na kilka sekund i osusz papierowym ręcznikiem.
- Jajka zachowają świeżość dłużej, kiedy będziesz je trzymać w chłodzie, szerszym końcem do góry
- Najlepiej trzymaj je w pojemniku w lodówce, dlatego że wchłaniają zapachy.
Sałatka z kopru
z jajkiem – Składniki + Wykonanie
Składniki:
·
2 jajka (najlepiej z wolnego chowu)
·
Koper włoski
·
Awokado ciemne i dojrzałe
·
Cukinia
·
1 łyżka migdałów
Dressing:
·
4 łyżki oliwy
·
sok z cytryny
·
1 łyżka musztardy
·
1 łyżka jogurtu naturalnego,
puszystego
·
1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo, poczekaj od wrzenia 4
minuty. Włóż je do zimnej wody. Koper pokrój na plasterki, a z awokado wyjmij
miąższ. Skrop awokado cytryną i pokrój na plasterki. Cukinię przekrój i potnij w słupki. Następnie
wymieszaj warzywa. Obierz jajka. Każde jajko pokrój na 6 cząstek. Wymieszaj
wszystkie składniki do dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, jajka
ułóż na górze, posyp migdałami i polej dressingiem. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z nami" Ewy Chodakowskiej i Tomka Woźniaka.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z nami" Ewy Chodakowskiej i Tomka Woźniaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz