Zwykle zaczyna się całkiem niewinnie. Ponieważ objawem
nieprawidłowej pracy trzustki może być apetyt na słodkie dania po spożyciu
obfitego posiłku. Jak działa trzustka? Jakie są objawy chorej trzustki? Na czym
polega dieta trzustkowa? Sprawdź poniżej.
Trzustka
– Jak działa?
Trzustka jest organem, który znajduje się w
nienajlepszym położeniu. Z jednej strony jest zasłonięty kręgosłupem, zaś z drugiej wątrobą i jelitami.
Kształtem przypomina haczyk, ponieważ ma nieregularny, spłaszczony kształt.
Trzustka jest bardzo ważnym organem dla naszego
organizmu, ponieważ pełni aż dwie funkcje: hormonalną oraz trawienną. Wytwarza
hormony oraz substancje potrzebne do rozkładania pokarmów oraz przyswajania potrzebnych
substancji odżywczych i reguluje poziom glukozy we krwi.
Trzustka
– Objawy choroby
Chociaż chora trzustka daje mało charakterystyczne
objawy, to należą do nich:
- Ból trzustki – w miarę przebiegu choroby staje się coraz bardziej dynamiczny i intensywny. Najczęściej objawia się po piciu alkoholu, paleniu papierosów oraz nieprawidłowej diety.
- Biegunki tłuszczowe – o różnej częstotliwości oddawania stolca: 1 na 1 dzień do 3 w ciągu doby. Biegunki tłuszczowe są bolesne i gwałtowne, trudne do powstrzymania. Natomiast sam stolec jest rzadki, ma nieprzyjemny charakter i kolor jasnobrązowy albo miodowy.
- Nagły spadek masy ciała – Jeśli chcesz szybko schudnąć to spadek masy ciała bardzo cię zadowoli. Jednak nie zawsze spadek masy ciała jest powodem do zadowolenia. W przypadku chorowania na trzustkę szybkie chudnięcie oznacza, że trzustka nie trawi i nie przyswaja substancji odżywczych.
- Świąd skóry – nie zawsze jest intensywny i przeszkadza. Ale zdarza się, że to właśnie świąd motywuje do wizyty u lekarza.
- Wilczy apetyt – Jeśli masz apetyt nieadekwatny do spożywanych posiłków, to ten symptom świadczy o nieprawidłowym metabolizmie glukozy. Polega on na tym, że po obfitym posiłku bogatym w białko lub tłuszcze pojawia się ochota na coś słodkiego.
Trzustka
– zasady diety
Dieta trzustkowa ma różne odmiany, w zależności od
tego na jaki typ choroby cierpi chory. Dlatego postanowiłam, przygotować kilka
uniwersalnych, zasad, które pomogą w leczeniu choroby:
- Spożywaj codziennie 5 posiłków regularnie, w odstępach, co 2-4 godziny.
- Zrezygnuj ze smażonych potraw, a smażenie zastąp gotowaniem na parze, we folii albo gotowaniem w wodzie.
- Pij 2 litry wody dziennie: rozpoczynaj dzień od 300 ml wody ciepłej i pij między posiłkami, a nie w trakcie
- Gotuj warzywa i owoce – jeśli masz nietolerancję na surowe warzywa i owoce
- Weliminuj owoce i warzywa powodujące wzdęcia oraz ostre przyprawy
- Przygotowuj zupy i sosy na wywarach warzywnych.
- Jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym
Trzustka
– jadłospis
Pomogą:
pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, ryż,
drobne makarony, chude mleko, twaróg, ryba, wędliny, drób, cielęcina i
wołowina, masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa, dżem, ziemniaki gotowane,
tłuczone, puree, warzywa i owoce zawierające witaminę C i karoten.
Unikaj:
pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, przekwaszone
przetwory mleczne, jaja, tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, gęś, kaczka),
tłuste ryby (węgorz, halibut), tłuste wędliny, produkty mięsne i ryby wędzone,
mięso peklowane, śmietana, smalec, cebula, kapusta, papryka, szczypiorek,
rzodkiewki, orzechy, gruszki, śliwki, czereśnie, rośliny strączkowe, czekolady
oraz słodycze zawierające tłuszcz i kakao.
Trzustka
– Efekty diety
Celem stosowania diety trzustkowej jest
złagodzenie negatywnych skutków choroby, wsparcie pracy trzustki oraz stopniowy
powrót do zdrowia.
Po regeneracji organu, można odstąpić od dotychczasowych
zasad. Jednak należy zachować zasady spożywania regularnie posiłków oraz
unikania alkoholu.
Powyższa porada jest tylko sugestią i nie może zastąpić porady u
specjalisty. W przypadku problemów ze zdrowiem, zgłoś się na konsultacje
lekarską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz