Co
wyróżnia pudding jaglany z jabłkiem? Dzięki swojej bogatej recepturze, pudding
jaglany z jabłkiem, korzystnie wpływa na układ nerwowy – poprawiając myślenie,
wzmacnia kości i stawy oraz pomaga w regeneracji mięśni. Do tego ma wspaniały,
unikalny smak.
Deser dietetyczny – kasza jaglana
Bazą
deseru dietetycznego jest kasza jaglana. W porównaniu do innych kasz jest zasadotwórczą.
Naturalnie nie zawiera glutenu. Włączając ją do codziennego menu, oczyścisz
organizm z toksyn, poprawisz wygląd skóry oraz paznokci i wzmocnisz odporność.
Czytaj też:
Deser dietetyczny – Inne kasze
Poza
kaszą jaglaną, warto abyś jadł też inne kasze: Jęczmienną, Gryczaną, Owsianą i
Bulgur. Kasze mają mnóstwo właściwości odżywczych, dlatego są podstawą dobrze
zbilansowanej diety. Regularnie spożywając kasze, ochronisz się przed nadwagą,
otyłością i zaparciami.
Kasza jęczmienna – Jest bogata w witaminę E i z grypy B oraz kwas foliowy. Wspomaga walkę z
niedokrwistością. Zawiera gluten.
Kasza gryczana – Niepalona ma najwięcej kwasów tłuszczowych,
wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Bogata jest też w potas, mangan, magnez,
żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu.
Kasza Owsiana – Jest lekkostrawna. Dlatego mogą ją spożywać
osoby mające problemy z układem trawiennym, również trzustką. Poza tym,
zaliczana jest do produktów, wysokobłonnikowych, zawiera witaminę B i sole
mineralne. Jeśli będziesz ją spożywać regularnie, obniżysz poziom cholesterolu
we krwi.
Kasza Bulgur – Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana
jest osobom, którym zależy na szybkim odchudzaniu się. Pozwala najeść się do
syta. Co ciekawe filiżanka ugotowanej kaszy bulgur ma tylko 150 kcal, pół grama
tłuszczu i ponad 8 gram błonnika.
Czytaj też:
Deser dietetyczny – Przyśpiesza
odchudzanie
Kasze
zawierają błonnik, który pęcznieje w żołądku i na długo syci. Dzięki błonnikowi
wspomagają problemy z trawieniem i przeciwdziałają zaparciu. Mają też niski
indeks glikemiczny i nie powodują ataków wilczego głodu.
Deser dietetyczny – Składniki +
Wykonanie
Składniki:
- Kasza jaglana – ok. 0,5 szklanki
- Mleko 2% -1,5 szklanki
- Laska wanilii – 1 szt
- Słodkie jabłko – 1 szt
- Orzechy włoskie – 20g
Wykonanie:
Kaszę
jaglaną przelej wrzątkiem i gotuj na 1 szklance mleka 2%. Po ugotowaniu
wymieszaj ją z poszatkowanym jabłkiem i zmielonymi orzechami. Dodaj nasiona
laski wanilii i dolej pozostałe mleko. Całość zblenduj aż do momentu, kiedy
uzyskasz jednolitą masę. Smacznego!
Przepis
pochodzi z książki Konrada Gacy „Kuchnia Fit2”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz