Dieta
lekkostrawna jest planem żywieniowym dedykowanym osobom, które odczuwają ból żołądka.
Stosując ją, unikniesz stosowania tabletek oraz innych specyfików, które
pomagają w zmniejszeniu dolegliwości.
Dieta
lekkostrawna – dla kogo?
Dieta lekkostrawna ma szerokie zastosowanie, w
szczególności jest polecana w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
chorobach infekcyjnych objawiających się wysoką gorączka, owrzodzeniach żołądka,
dwunastnicy, jelit, w zaburzaniach krążenia płucnego i przy biegunkach.
Dieta
lekkostrawna – zasady
W odróżnieniu od innych diet, ta nie należy do
odchudzających. Dieta lekkostrawna
polega na przygotowywaniu takich posiłków, które są łatwo przyswajalne i łatwo
trawione przez nasz organizm. Jest podobna do normalnej diety pod względem dostarczania
niezbędnych składników odżywczych i pokrywania zapotrzebowania energetycznego.
Stosując dietę lekkostrawną, pamiętaj o:
- Rezygnacji z pokarmów i potraw tłustych,
- Unikaj smażenia potraw i przyrządzania ich w sposób tradycyjny,
- Wyłącz produkty wzdymające i alkohole
- Nie przyprawiaj ostro
- Zmniejsz ilość błonnika, ale nie ograniczaj go całkowicie
- Przygotowuj potrawy tylko ze świeżych owoców i warzyw, nie przechowywanych w lodówce
- Gotuj posiłki, najlepiej na parze
- Możesz też dusić potrawy albo obsmażać na patelni beztłuszczowej albo piec
- 4-5 posiłków dziennie
Dieta
lekkostrawna – jadłospis
W diecie lekkostrawnej dozwolone są produkty:
- Oleje kukurydziany, rzepakowy, sojowy (tłuszcze wielonasycone)
- Olej rzepakowy bezrukowy
- Oliwa z oliwek
- masło
- śmietanka
- Przyprawy: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, melisa oraz sól
- Czerstwe sucharki
- Drobne kasze i makarony oraz ryż
- Jogurt, maślanka, mleko zsiadłe
- Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety
- Chude mięso (w małej ilości), ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz)
- Gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem Dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany Miód i dżemy bez pestek
- Kisiele i kompoty owocowe
- Słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna
Dieta lekkostrawna – korzyści
Stosując dietę lekkostrawną, wzmocnisz organizm,
pozbędziesz się kłopotów z trawieniem w trakcie gorączki, stanów zapalnych
żołądka, wątroby i dróg żółciowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz