Czy
masz ochotę na coś słodkiego? Nie musisz rezygnować ze wszystkich słodkości,
nawet kiedy się odchudzasz. Pod warunkiem, że przygotujesz je sama. Oto przepis
na domową czekoladę z orzechami i żurawiną.
Domowa czekolada z orzechami jest bardzo smaczna,
a do tego bardzo zdrowa: wpływa na myślenie i koncentrację, układ krwionośny,
poprawia funkcjonowanie wzroku oraz odporność.
Składniki:
- Masło bez soli ok. 125g
- Mleko 60ml,
- Cukier brązowy 180g,
- Mleko w proszku 120g,
- Naturalne kakao,
- Orzechy laskowe 1 mała garść
- Suszona żurawina 1 mała garść
Wykonanie:
Wlej do garnka wodę i doprowadź do wrzenia.
Następnie postaw na garnku mało i rozpuść je. Do rozpuszczonego masła dodaj
cukier, kakao, mleko w proszku i zacznij mieszać. Mieszaj aż do momentu, kiedy
uzyskasz gładką masę. Kiedy nie będziesz widzieć żadnych grudek, dodaj orzechy
i żurawinę. Przelej czekoladę do blachy wyłożonej papierem i odstaw do lodówki
na 2-3 godziny.
Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy: „Kuchnia
fit2”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz