Chcesz
ugotować przepyszny rosół? Albo inną domową zupę? Bez wzmacniaczy smaku, bez
barwnika i bez tłuszczu palmowego? Oto domowa alternatywa dla kostki rosołowej.
Chociaż
kostki rosołowe dodają smaku, to nie zawsze tanio oznacza smacznie i zdrowo. A przecież zdrowie jest najważniejsze…
Dlaczego
kostka rosołowa jest szkodliwa?
Zacznijmy od tego, jakie składniki zawiera kostka
rosołowa:
- Sól – a raczej nadmiar soli, który zwiększa ryzyko nadciśnienia, i sprzyja chorobom układu krążenia, mózgu.
- Wzmacniacze smaku – (glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy) sprzyjają otyłości, wywołują reakcje alergiczne.
- Tłuszcz palmowy utwardzony – składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego może wywoływać wzrost choresterolu we krwi.
- Karmel amoniakalny – może powodować nadpobudliwość oraz choroby żołądka i wątroby.
Przepis
na domową kostkę rosołową – składniki + wykonanie
Składniki:
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 50g liści świeżego lubczyku
- kilka gałązek rozmarynu
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek koperku
- 60g parmezanu
- 10 marchwi
- 1 seler
- ½ pora
- 2 korzenie pietruszki
- 4 pomidory bez skórki
- 4 ząbki czosnku
- 50 g soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
- 70 g wody lub białego wina
Przygotowanie:
Zmiel w młynku liście laurowe, ziele angielskie i
pieprz. Drobno posiekaj zioła: lubczyk, rozmaryn, koperek oraz natkę
pietruszki. Zetrzyj drobno parmezan.
Następnie wszystkie warzywa zetrzyj drobno na tarce. Wszystkie składniki
przełóż do garnka, dodaj wodę/ wino białe, olej i sól zagotuj pod przykryciem i
podgrzewaj przez 40 minut.
Masę zblenduj włóż do słoiczka i zapasteryzuj. Albo
zamroź.
Zobacz też:
Moja rada:
Postaraj się odstawić nadmiar soli, a po 2 tygodniach potrawy zaczną Ci bardziej smakować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz