Im
bardziej Świąt Bożego Narodzenia, tym częściej przypominam sobie o jedzeniu
ryb. Właśnie tak. Dzisiaj zaserwuję Wam mój ulubiony przepis, który jest
idealny również na co dzień. Przepis na chrupiącego dorsza puree jest doskonały
dla osób, które dbają o siebie oraz trenują.
Świąteczny
obiad – składniki + wykonanie
Składniki:
- 1 dorsz oczyszczony
- 5-6 ząbków czosnku
- 100 ml białego wina
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczka białego pieprzu
- 100g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- ½ ugotowanego kalafiora
- Ugotowany ziemniak
Wykonanie:
Podziel rybę na porcję. Natnij skórę i natrzyj
solą i pieprzem. Przepuść przez praskę czosnek i posyp nim rybę. Oprósz wiórkami masła. Obłóż
rozmarynem (najlepiej świeżym). Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie dolej wina i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Ziemniaki i kalafiora
przygotuj na puree.
Zobacz też:
Świąteczny obiad: Moja rada
Wybierz rybę świeżą, nie mrożoną. Ponieważ ryba mrożona w trakcie pieczenia może puścić wodę. Zamiast sosu, będziesz miała chlapę.
Przepis pochodzi od Tomka Woźniaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz