Fot. Pixabay/TinaKirk/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
|
Nie
masz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda Ci energii? Dlatego chcę
się z Tobą podzielić przepisem na kaszę jaglaną z pomidorem i czosnkiem - superfoods. Na
pewno takie śniadanie zadowoli Ciebie i Twoją rodzinę. Gotowa? To zaczynamy.
Kasza jaglana – Właściwości i kalorie
Chociaż kasza jaglana jest nazywana Królową Kasz,
to jest bardzo kaloryczna – w 100 g kaszy jaglanej (prosa) znajduje się aż 350
kcal. Bogata jest w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, E, lecytynę,
żelazo, miedź, krzemionkę, błonnik i tryptofan. Nie zawiera glutenu. Dlatego na pyszne przepisy na śniadania z
kaszy jaglanej mogą zdecydować się alergicy.
Kasza jaglana jest kaszą zasadotwórczą, dzięki
temu odkwasza organizm, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn,
zwalcza zgagę. Biorąc pod uwagę jej skład to doskonale działa na paznokcie,
skórę i włosy. Reminalizuje też kości. Ma
też właściwości odchudzające, dzięki zawartości błonnika i krzemu.
Kasza
jaglana – Indeks glikemiczny
Kasza jaglana nie jest wskazana w diecie
diabetyków, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 50. Tak wysoki indeks
glikemiczny wskazuje na to, że poziom glukozy będzie szybko wzrastał we krwi.
Kasza jaglana – przepis na śniadanie (ok. 240 kcal)
·
Składniki:
- Kasza jaglana ok. 50 g ( 0,5 woreczka),
- Czosnek, 1 ząbek,
- Pomidor 150 g,
- Bazylia 6 listków,
- Tymianek 2 gałązki,
- Pieprz czarny do smaku.
Wykonanie
Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji podanej na
opakowaniu. Pomidora oparz i obierz ze skórki. Pokrój drobno. Następnie dodaj
do kaszy posiekane zioła, czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dokładnie
wymieszaj i dopraw pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy „ Kuchnia
fit2”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz